30 november – “Jularrangemang och kransar”
Svante Curenstam från Curenstams blommor visade hur man gör egna jularrangemang.
Mötet avslutades med dragning på kvällens lotteri och vinnarna fick välja bland de fina arrangemang som Svante skapat. På mötet deltog 51 personer.
28 september – “Magnolior för nordiskt klimat”
Sara Brenne från Nyhagens Trädgård och plantskola föreläste om magnolior för nordiskt klimat och visade bilder på mängder av vackra magnolior. På mötet deltog 35 personer. (Bilderna är publicerade med tillstånd av Sara Brenne.)
31 augusti – “Macrobilder”
Karin Lundgren visade godbitar från sina favoritplatser i närområde samt från sina egna “godispåsar”. Mötet avslutades med dragning på kvällens blomsterlotteri. På mötet deltog 57 personer. (Bilderna är publicerade med tillstånd av Karin Lundgren.)
27 april – “Inte bara rhododendron”
Peter Knutsson höll föredrag och visade bilder från sin fantastiska trädgård i Oxelösund. På mötet deltog 53 personer. (Bilderna är publicerade med tillstånd av Peter Knutsson.)
30 mars – “Växters härdighet”
Inger Frändås föreläste om växters härdighet och vilka svårigheter som växterna har i våra svenska trädgårdar. Under mötet var det även försäljning av fröer och sticklingar som skänkts till föreningen. På mötet deltog 60 personer. (Bilderna är publicerade med tillstånd av Inger Frändås.)
23 februari – “Modern bärodling”
Trädgårdskonsulent Magnus Engstedt föreläste om modern bärodling och hur man bäst beskär sina fruktträd. Under mötet var det även försäljning av fröer och sticklingar som skänkts till föreningen. På mötet deltog 51 personer. (Presentation, länkar och bilder är publicerade med tillstånd av Magnus Engstedt.)
- Presentation för nedladdning: Modern bärodling (pdf-fil, 19,9MB)
- Presentation för nedladdning: Fruktbeskärning (pdf-fil, 14,1MB)
- Länk till film på Youtube om beskärning: Hur man beskär fruktträd
Olika typer av jordgubbsplantor
Olika sätt att odla jordgubbar
Hallonodling
Beskärning av fruktträd
26 januari – “Årsmöte och föreläsning om invasiva främmande arter”
Föreningens årsmöte har genomförts och som vanligt bjöds det på semlor till fikat.
Efter årsmötesförhandlingarna och kvällens fikastund föreläste Linda Griffiths från Länstyrelsen i Jönköping om invasiva främmande arter.
Under kvällen såldes även fröer och sticklingar som medlemmar skänkt till föreningen samt begagnade trädgårdsböcker och tidningar. Mötet avslutades med dragning på kvällens blomsterlotteri. På mötet deltog 66 personer.
(Presentation, länkar och bilder är publicerade med tillstånd av Linda Griffiths.)
Om någon vill veta mer om invasiva främmande arter eller ställa frågor går det bra att kontakta Linda via e-post linda.griffiths@lansstyrelsen.se
- Länk till SLU:s rapport med risklistan https://www.artdatabanken.se/globalassets/ew/subw/artd/2.-det-har-gor-vi/publikationer/29.-artdatabankens-risklista/rapport_klassifisering_av_frammande_arter2.pdf
- Länk till Artdatabankens kartverktyg https://fyndkartor.artfakta.se/searchresults/map
- Länk till rapportering av invasiva främmande arter http://www.invasivaarter.nu
- Bild/fråga till Länsstyrelsen kan skickas till resursbrevlåda via e-post invasivaarter.jonkoping@lansstyrelsen.se
- Presentation för nedladdning: Invasiva_främmande_arter (pdf-fil, 6MB)