Aktuellt program

Föreningens program för våren och försommaren 2024

Du som inte är medlem betalar 100:- i entréavgift.

Programblad för nedladdning Vårprogram2024

Torsdag den 25 januari kl. 19.00 – Årsmöte + Föreläsning om våra vilda vänner

Sedvanliga årsmötesförhandlingar.
Föreningen bjuder på fika och säljer lotter på blomsterlotteri med många vinster.

Efter fikat blir det en föreläsning om våra vilda vänner.David Ståhlberg
Vilken betydelse har trädgården för den biologiska mångfalden?
David Ståhlberg från Jönköpings Botaniska Sällskap ger oss en inblick i fjärilarnas, tättingarnas och ogräsens förtrollade värld

David har en bakgrund som biolog vid Lunds universitet. Till vardags arbetar han på Skogsstyrelsen i Jönköping.

Torsdag den 29 februari kl. 19.00 – Trädgårdsmästarnas slit och belöningGunnel Carlsson

På gränsen till vår! Nu är det snödroppstid och aldrig är väl längtan till trädgård så stor som så här års. Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlsson kommer till Bankeryd och berättar om hur hon förbereder sig och sin trädgård för den härliga våren.

Gunnel kommer också berätta om trädgårdsmästarnas slit och belöning apropå hennes bok ”Min pappa var en trädgårdens mästare”.

Torsdag den 7 mars kl. 18.00 – Besök hos Bulbs

Logotype BulbsFöreningens medlemmar är välkomna att besöka Bulbs för att se vårens utbud av dahlior, lökar, knölar och perenner.
Det finns möjlighet att göra rabatterade inköp genom att lägga order i förväg och ange avhämtning för att sedan hämta i samband med besöket. Ange kod BTF för att få 20% rabatt på allt utom storpack. Endast dahlior finns tillgängligt, övrigt sortiment finns först i slutet av mars.

Välkomna till Kortebovägen 4 i Bankeryd.

Torsdag den 21 mars kl. 19.00 – Snittblomsodling + försäljning av fröer, sticklingar och krukväxter

Hanna Ledhagen berättar om den småskaliga snittblomsodling som hon driver i familjens trädgård i Hulukvarn. Där odlas blommor i säsong på friland och nytt för kommande säsong är ett litet kallväxthus.
Hanna Ledhagen

Snittblommorna odlas giftfritt med hänsyn till djur, natur och människor. Blommorna säljs till privatpersoner, företag och till florister.

Hanna är medlem i föreningen Snittblomsodlare i Sverige. Föreningen har ca 170 medlemmar som alla arbetar för att bli en del av en mer hållbar blomsterindustri. Snittblomsodlingen driver Hanna vid sidan av sitt jobb som slöjdlärare.

Under kvällen blir det även försäljning av fröer, sticklingar och krukväxter som medlemmar har skänkt. Tänk på att namnge allt väl!

Torsdag den 25 april kl. 19.00 – Spakarps plantskolaSpakarps plantskola

Simon Larsson från Spakarps plantskola berättar om årets nyheter och dina och mina favoriter i trädgården.

Det finns tid att ställa frågor och det kommer finnas växter till försäljning.

Tisdag den 14 maj kl. 10.00 – 18.00 – Inköpsdag på Backamo Handelsträdgård

Logotype Backamo Handelsträdgård

Föreningens medlemmar är välkomna till Backamo Handelsträdgård för rabatterade inköp.
Medlemskortet ska visas för erhållande av rabatt.

Torsdag den 16 maj kl. 10.00 – 19.00 – Vårmys hos Curenstams blommorLogotype Curenstams blommor

Föreningens medlemmar är välkomna till Curenstams blommor för vårmys och inköp av årets sommarblommor.
Medlemskortet ska visas för erhållande av rabatt.

Sommarresa lördagen den 1 juni

När?
Sommarresan genomförs lördagen den 1 juni. Vi åker från Attarpsskolans parkering kl. 07:00 och beräknas vara hemma igen ca kl. 20:00.

Resmål
Resan går i år till trakterna kring Mariestad och Skövde.

Vid eventuella frågor kontaktas Bengt-Göran Wester via e-mail westers78@hotmail.com alternativt telefon 073 – 626 80 95.

Anmälan
Anmälan till resan görs till Bernt Hernell under perioden 1–15 april och sker via e-post till bernt.hernell@telia.com

Saknar man möjlighet att anmäla sig via e-post går det även att anmäla sig i samband med månadsmötet i april om resan inte är fullbokad.

Meddela behov av specialkost i samband med anmälan!

Betalning
Kostnaden för resan är preliminärt satt till 500 kr.
Priset inkluderar bussresa, lunch, efter­middags­fika och samtliga trädgårdsbesök.
Eventuellt bränsle­tillägg kan tillkomma.

Resan ska vara betald senast 30 april. Betalning görs via föreningens bankgiro 507–2590 alternativt via Swish 123 403 85 84.

Information om resan

Resans första trädgårdsbesök blir hos Kerstin Petersén i Skultorp. Hos Kerstin Petersén
Här intar vi vår medhavda förmiddagsfika.

Trädgården är ca 3500 m2 stor och 500 m2 utgörs av en 45-gradig norrsluttning så stadiga skor rekommenderas.

Det här är en samlarträdgård sedan 90-talet och här finns bland annat udda träd och buskar såsom magnolior och ett näsduksträd.

Nästa besök blir hos Anita och Erik Boij i Hallum.Anita och Erik Boij

Trädgården som är på 3000 m2 är indelad i fem rum med olika teman

• Blomsterträdgården
  • Köksträdgården
  • Medelhavet
  • Vilan
  • Japangården

Helensgården

Vi åker därefter till Helensgården i Skövde för att äta lunch.

Hos Leena Liljestrand

Efter lunch besöker vi Leena Liljestrands trädgård i Mariestad.

Trädgården som är på 1100 m2 har många blandrabatter med fokus på pioner.

Austinrosor, spännande perenner, klematis och liljor finns det också gott om.

Vi avslutar dagen med ett besök i Sinnlig Trädgård i Skövde.
Här intar vi också eftermiddagsfika.Hos Sinnlig Trädgård

Det här är en liten plantskola med egen visningsträdgård. Trädgården har en härlig blandning av generösa perennrabatter, gångar och trädgårds­rum med olika form och karaktär.

Plantskolan erbjuder ett brett sortiment av perenner, träd, buskar, pioner, klematis och sommarblommor.