Månadens växt 2017

December 2017

Naturen i vinterskrud

November 2017

Höstvyer från Labbarp

 

Oktober 2017

Höstanemon – Huupehensis

Höstanemon är tålig, anspråkslös, högrest och kan bli mycket gammal om den lämnas att växa i fred. Den behöver inte delas. Odla höstanemon i normal fuktighetshållande jord som inte är för tung med lera, men inte heller för sandig så att den torkar ut för fort. Jorden bör vara välgödslad.

September 2017

Septembersolros – Helianthus ‘Lemon Queen’ 

Den perenna solrosen, Helianthus ‘Lemon Queen’, ofta kallad septembersolros, har en behaglig gul färgton och blommarna är citrongula och upp till 5 cm vida. Lättodlad växt som trivs bäst på väldränerad, fuktig och näringsrik jord i full sol. Blommar i sep-okt med stora citrongula blommor som uppskattas av bin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusti

Gulldyna – Azorella trifurcata 

Azorella trifurcata är en  ca 2-3 cm hög, hård krypande vintergrön buske, som har oansenliga blommor, men som ärr värdefull som marktäckare. Gulldyna breder ut sig med ca 5 cm/år åt alla håll om den trivs. Detta ger möjlighet att plocka bitar för att utnyttja på andra platser i trädgården. Den trivs i sandig jord och på soliga platser, men är inte kräsen utan mer lättodlad än denna typ av växter brukar vara. Växten kommer från ögruppen Azorerna, därav det latinska namnet.

I stenpartiet måste Gulldynan begränsas

 

Årets nyplantering av överskott, som….

 

 

 

 

förhoppningsvis blir som förra årets plantering

 

Juli

Helbladig KlematisClematis integrifolia ´Blue Boy´

Denna Klematis klättrar inte, växer mer som en perenn med styva upprätta stjälkar.  På våren klipps den tillbaka helt. Det uppges att den tål skugga men hos oss växer den soligt. ´Blue boy´ blir ca en halv meter och behöver ett lätt stöd. Arten har sitt ursprung i östra Europa.

2/6 börjar knopparna spricka ut

 

5/7

10/7

28/7

 

1/8 Tyvärr finns det de som tycker att blommorna även är välsmakande.

 

 

 

 

 

 

 

Juni

Trebladspirea – Gillenia

Gillenia även kallad trebladsspira, hör i vilt tillstånd hemma i östra Nordamerika. Det är en perenn som under sommaren blir en ca 1 meter hög buske med vita blommor med spetsiga kronblad. De yttre stammarna viker sig ut åt sidorna, men busken behöver inte stöttas. De smala kronbladen, mängden blommor och de röda stammarna ger växten ett skirt utseende. Växer hos oss i halvskugga och i kraftig jord uppblandad med sand. Blomningen pågår så länge att den lika gärna kunde varit månadens växt för juli.